Interview i forbindelse med min kommende udstilling i Arkitekternes Hus

http://arkitektforeningen.dk/artikel/nyheder/maa-mm-ind-under-huden


MAA MM: IND under huden



Arkitekt MAA Maya Peitersen udstiller værker og tuschtegninger i Arkitekternes Hus fra den 22.11, hvor der er åben fernisering, til den 10.1.2012


”I udstillingen, bliver vi konfronteret med menneskets inderside. Jeg etablerer et univers, hvor psykiske tilstande er omformet til faste materialer, og hermed bliver flygtige tilstande i sindet pludselig konkrete.

Rummene er skrøbelige og utilregnelige, men fremstår usentimentale. Det er rum, der i deres skala og størrelse står i forhold til kroppen. Man involveres som beskuer både fysisk og psykisk i udstillingen”, siger Maya Peitersen, sideløbende med sit virke som arkitekt, formidler og underviser, arbejder som billedkunstner og derfor er med i udstillingsrækken MAA MM.

I udstillingen IND vil publikum opleve to store værker bygget i træ og 2 tuschtegninger på 2x1,5m hver. Det er rum der i deres skala og størrelse står i forhold til kroppen og beskueren involveres både fysisk og psykisk i udstillingen, forklarer Maya.

Dysfunktionelle rum
”Udstillingen hedder IND fordi jeg med mine værker ønsker at trænge ind i menneskesindets dunkle afkroge, forklarer Maya.

”De fysiske rum jeg viser, er dysfunktionelle ligesom de menneskelige tilstande de afbilder. De mentale rum er blevet vendt på vrangen, de har vokset sig store og fylder så meget at de er blevet fysiske.

De mentale rum er blevet vendt på vrangen, de har vokset sig store og fylder så meget at de er blevet fysiske. Mit arbejde består i at transformere disse rum fra det indre til det ydre. De er henholdsvis psykiske og erindrede rum.

Det startede med at jeg arbejdede med skizofrene tilstande, fordi jeg gerne ville undersøge hvad der skete, når den skizofrene nærmest ”byggede” et fysisk skel op mellem sig selv og verden. Samfundet stigmatiserer mennesket som dysfunktionelt og det bliver umuligt at fremstå som andet end syg. Situationen bliver så, at den skizofrene ikke kan række over skellet, mennesket kan hverken nå eller nås.

Disse tilstande ligger latent i alle og vil, tror jeg, vække en form for genkendelse i de fleste”, siger Maya.

Grænsen mellem arkitektur og billedkunst er flydende
”Jeg har en baggrund som arkitekt, og i mine øjne fungerer arkitekturen kun hvis forholdet mellem krop og ånd er lige fordelt. Grænsen mellem arkitektur og billedkunst, kan jeg godt lide at holde flydende; på den måde kommer jeg tættere på det jeg vil udtrykke”.

Hvordan inspirerer dit virke som arkitekt dig i dine værker?
”Jeg bruger min baggrund som arkitekt i min tilgang til rummet og i den håndværksmæssige præcision, som jeg lægger stor vægt på i mine værker. Jeg arbejder ud fra arkitektonisk æstetiske principper og har en både emotionel og forskningspræget tilgang til stoffet og faget. Når jeg arbejder så rumligt og materielt formelt som jeg gør, så er det fordi det er en måde for mig, at trække disse tilstande ind i verden på en håndgribelig måde.

Min primære praksis bevæger sig i krydsfeltet mellem billedkunst og arkitektur. I reglen har jeg en længere forskningsfase i det område jeg vil arbejde med; her rejser jeg ofte, opsøger film, teater, koncerter, udstillinger og arkitektur der åbner området for mig. Jeg læser relevant litteratur, både fag- og skønlitteratur, navnlig poesi. Musik inspirerer mig meget, men jeg arbejder også ofte i stilhed".

Væren i det kollektive
Det enkelte menneskes væren i det kollektive rum interesserer mig dybt og er et emne, som jeg gang på gang dykker ned i fra forskellige vinkler. Jeg udvikler mine kunstneriske og arkitektoniske principper gennem skitsering og modelarbejde, hvorefter jeg bygger mine endelige værker i fuld skala. Jeg arbejder i størrelser, der relaterer sig direkte til kroppen, ligesom en bygning gør det. Jeg formidler mit kunstneriske udviklingsarbejde gennem udstillinger.

I reglen arbejder jeg alene, har for nylig indgået et samarbejde med billedkunstneren Linda Bjørnskov. Sammen har vi dannet kunstnergruppen The Truth Behind Small.
Sideløbende med min egen praksis formidler jeg endvidere mine tanker og ideer gennem undervisning, dels som underviser på Albertslund billedskole, dels som gæstelære på Kunsthøjskolen i Holbæk. Herudover var jeg formand for Albertslund Billedkunstråd fra 2011-2012.


Tid og sted
Arkitekternes Hus, Strandgade 27A 1401 København K
man-tors. 9-16.30 og fredag 9-15.30 fra d. 22.11.12 til og med d. 10.1.13
Fernisering tors. den 22.11 kl 16.30